Check out these ways to reduce body fat images:
SeedpodsHibiscus sabdariffa ... TRAI nhung BUP GIAM ...
Seeds and pod of Hibiscus sabdariffa ...Trái Bụp Giấm với hạt ...
Image by 24050b67568947a4928634a70a35f178 Chụp ở thị trấn Dak Nông, tỉnh Dal Lak, thuộc miền Nam Vietnam Taken in Dak Nong town, Dak Lak province, belong to Southern Vietnam Vietnamese named : Bụp giấm, Lá Giấm, rau Chua English names : Roselle, Rosella, Flor de Jamaica ( Mexico ), Scientist name : Hibiscus sabdariffa ( L. ) Synonyms : Family : Malvaceae. Họ Dâm Bụt ( Họ Bông Bụp ) Searched from : **** TÀI NGUYÊN DI TRUYỀN THỰC VẬT VIETNAM 4311e4614769e23dc28d2c494b9e2859 I. Nguồn gốc và phân bố Cây rau chua (Hibiscus sabdariffa L.) thuộc họ bông (Malvaceae), có nguồn gốc Đông Nam Á, phân bố rải rác ở một số vùng của Indonesia, Thái Lan, Ấn Độ, Bănglađet và Malaysia. Ở Việt Nam, theo kết quả điều tra của Trung tâm Tài nguyên thực vật, Hibiscus sabdariffa L. ngoài tên phổ biến là rau Chua, còn có các tên địa phương khác như cây Giấm, Đay Nhật, Bụt Giấm, Giền Cá, Giền Chua... phân bố khá rộng từ các tỉnh trung du miền núi phía bắc như Hoà Bình, Lào Cai, Quảng Ninh, có ở vùng trung bộ như Thanh Hoá, Nghệ An, cao nguyên Lâm Đồng đến tận Kiên Giang, Cần Thơ. II. Đặc điểm sinh học và yêu cầu sinh thái Đặc điểm sinh học Rau chua là cây hàng năm, dạng nửa bụi, cao trung bình 2m, nếu chăm bón tốt có thể đạt 3m. Cây phân nhánh nhiều, thân có màu tía hoặc đỏ, có phủ lớp lông ngắn. - Lá: Lá có dạng hình tim tròn (dài/rộng lá: 0,9-1,0), màu xanh đậm hoặc đỏ tía, lá nhẵn, xẻ thuỳ sâu với 3-5 thuỳ thon nhọn, mép lá có răng cưa, gân phía dưới lá màu tía, cuống lá dài 6-14cm thường màu tía. - Hoa mọc ở nách lá, cuống ngắn, hoa có 8-12 lá đài phụ. Đài phụ mập màu đỏ đậm ăn có vị rất chua. Cánh hoa vàng, đỏ hay tía với tâm đỏ đậm. Phấn hoa màu vàng. - Quả nang hình nón thuôn, dài khoảng 2cm, có lông bao phủ. Quả có 5 ngăn chứa 15 - 17 hạt/quả. Quả khi chín dễ bị nứt, phát tán mạnh. Số quả trên cây biến động trong khoảng 400-700 tuỳ thuộc giống và điều kiện chăm sóc. - Hạt màu xám có dạng tròn hoặc tròn lệch. Khối lượng 100 hạt biến động trong khoảng 0,95g-2,5g tuỳ giống. Cây ra hoa 50% sau trồng 120-150 ngày. Hiện tại trong Ngân hàng gen cây trồng Quốc gia có 14 giống rau chua. Các giống này được phân thành 3 nhóm chính: thân tía, lá xanh hoa vàng; thân đỏ tía, lá đỏ tía, hoa đỏ; thân đỏ tía, lá xanh, hoa đỏ tía. Ba nhóm giống khác nhau về thời gian ra hoa, độ phân nhánh và năng suất lá cũng như năng suất quả. Yêu cầu sinh thái Rau chua ưa nóng, ẩm, lúc gieo hạt và nảy mầm cần nhiệt độ 16-180C, thời kỳ thân lá phát triển cần nhiệt độ 25-380C, dưới 140C cây không nảy mầm, trên 380C cây ngừng sinh trưởng. Thời kỳ ra hoa kết quả cần nhiệt độ 25-300C. Lượng mưa trung bình hàng năm 1500mm. Cây cần nhiều đạm và kali để cho năng suất lá, hoa cao. Cây chịu hạn khá, có thể chịu ngập thời gian ngắn. Cây Rau chua có tính kháng sâu bệnh cao. Trong nhiều năm nghiên cứu tại Trung tâm Tài nguyên thực vật, hầu như không thấy xuất hiện sâu bệnh hại. III. Công dụng Rau chua là loại cây đa dụng, được sử dụng hầu hết các bộ phận của cây với nhiều công dụng khác nhau: - Hoa làm dược liệu chữa nhiều bệnh như cao huyết áp, tiểu đường, suy thận, suy tim, hạn chế cholesterol trong máu. - Lá, chồi non và đài hoa tươi dùng làm rau xanh nấu canh chua, là gia vị, ăn sống, xào nấu rất ngon, hoa có thể sản xuất thành nước giải khát giải nhiệt, chế rượu vang, trà túi Hibiscus thanh nhiệt. - Hạt ép lấy dầu ăn, sản xuất nhiên liệu thay xăng, làm thức ăn chăn nuôi gia cầm rất tốt; thân có thể lấy sợi để dệt vải, bện thừng. Nhu cầu của thị trường thế giới về loại cây này rất cao: Hoa Kỳ là nước nhập khẩu lớn nhất, bình quân mỗi năm nhập khoảng 5.000 tấn, giá cả giao động tùy theo nước và mùa vụ từ 4000-5000USD/tấn từ các nguồn cung cấp chủ yếu ở Trung Quốc, Thái Lan, Sudan, Mexica, Ai Cập, Senegan, Tanzania, Mali, Việt Nam và Jamaica. IV. Kỹ thuật gieo trồng 1. Thời vụ Có thể trồng từ tháng 3 đến tháng 10, các tỉnh phía bắc trồng tốt nhất tháng 5-6. 2. Giống Hiện có 2 giống tốt nhất là có thân tía, lá xanh cho năng suất quả và lá cao hơn so với giống có thân và lá màu tía hoặc đỏ. Bà con và các địa phương có thể nhận miễn phí hạt giống theo Qui định từ Trung tâm Tài nguyên thực vật tại địa chỉ: xã An Khánh, huyện Hoài Đức, Hà Nội, ĐT: 0433656605 3. Gieo trồng và chăm sóc Chọn đất cát pha, thịt nhẹ và trung bình, giàu chất hữu cơ, pH 6-7, mực nước ngầm dưới 60 cm. Đất cày bừa kỹ, nhặt sạch cỏ dại, lên luống rộng 1-1,5m. Rau chua chủ yếu nhân giống bằng gieo hạt. Bổ hốc thành 2 hàng trên mặt luống với khoảng cách 80cm x 60cm (khoảng 20.000-22.000 cây/ha). Tra hạt theo hốc ở độ sâu 2-2,5 cm, mỗi hốc gieo 2-3 hạt sau đó tỉa để lại 1 cây khoẻ nhất. Sau khi phủ đất nên phủ thêm một lớp trấu, rơm rạ và Lượng phân bón tưới đủ ẩm. Lượng phân bón: Tuỳ điều kiện canh tác và mục đích thu sản phẩm lá, hoa hay quả mà chọn lượng phân bón hợp lý. Để thu lá và đài hoa, lượng phân bón cho 1ha có thể là: phân chuồng 15-20 tấn, phân hoá học: 150-200N: 80-100P205: 80-100K20. Cách bón: - Bón lót toàn bộ phân chuồng, phân lân và 1/3 số phân kali - Bón thúc 2-3 đợt + Lần 1: sau trồng 25-30 ngày với 1/3 đạm + Lần 2: khi cây bắt đầu có nụ: 1/3 đạm + 1/3 kali + Lần 3: sau khi thu lứa quả đầu tiên: 1/3 đạm +1/3 kali. Thường xuyên xới xáo, làm cỏ tưới nước kết hợp bón thúc để vun gốc cho cây. 4. Thu hoạch Có thể thu hoạch lá và ngọn để làm rau ăn sau gieo khoảng 2 tháng; thu đài hoa, nụ sau 4 tháng và thu liên tục trong nhiều tháng. Bộ phận dùng làm thuốc là hoa, thu hái vào mùa thu, lúc các lá đài còn mềm, không bị nhăn héo và có màu đỏ sẫm. Hoa chỉ nên thu hái trong vòng 15-20 ngày sau khi hoa nở, vì để lâu dược liệu sẽ kém phẩm chất. PGS.TS. Nguyễn Thị Ngọc Huệ **** THAOMOC.COM.VN 71bc5d9b6842f03e30643bd91c3aa1a3 Để so sánh tác dụng chống chứng tăng huyết áp của trà chua (sour tea ST; Hibiscus sabdariffa) với trà đen (BT) trên các bệnh nhân tiểu đường, một thí nghiệm ngẫu nhiên có loại trừ được tiến hành. 60 bệnh nhân tiểu đường có chứng tăng huyết áp trung bình, không dùng bất kỳ loại thuốc chống chúng tăng huyết áp nào, được tuyển vào nghiên cứu. Các bệnh nhân này được chỉ định ngẫu nhiên vào nhóm trà chua (ST) và trà đen (BT) và được hướng dẫn uống trà chua và trà đen 2 lần một ngày trong vòng 1 tháng. Huyết áp được đo vào các ngày đầu tiên – ngày 15 và 30 của cuộc nghiên cứu. Kết quả là huyết áp tâm thu (systolic blood pressure - SBP) của nhóm uống trà chua giảm từ 134,4 ± 11,8 mmHg lúc bắt đầu cuộc nghiên cứu, xuống còn 112,7 ± 5,7 mmHg sau 1 tháng, trong khi đó, con số là 118,6±14,9 lên 127,3 ± 8,7 mmHg ở nhóm uống trà đen trong cùng 1 khoảng thời gian. Hầu như không có tác dụng rõ rệt này ảnh hưởng lên huyết áp tâm trương trong cả hai nhóm ST và BT. Nguồn : 357affc4f92a64404628f28e0ee3dc44 **** TRUNG TÂM DỮ LIỆU THỰC VẬT VIETNAM 5e8b24d82f6a0d5aa7f2d1470a77a9fc Cây Bụp giấm tuy là cây nhập ngoại, nhưng nó hợp với đất đồi núi Việt Nam (đất tận dụng) mà nơi đó trồng cây khác kém hiệu quả. Cây dễ trồng, ưa nắng, có sức sống mãnh liệt, lại mang đến cho chúng ta biết bao nhiêu lợi ích, mở ra một tiềm năng lớn trong lĩnh vực dược phẩm, thực phẩm, mỹ phẩm. Sản phẩm đầu tiên trà, nước cốt quả, rượu vang Hibiscus đã có mặt trên thị trường, chắc chắn sẽ đáp ứng phần nào nhu cầu của người tiêu dùng đối với một loại cây thảo dược quý. Thông tin chung Tên thường gọi: Bụp giấm Tên khác: Hoa lạc thần, Lạc thần quỳ, Mai côi gia, Sơn gia, Lạc tể quỳ, Đay nhật, Tên tiếng Anh: Tên la tinh: Hibiscus sabdariffa Linn., gồm 2 thứ là Hibiscus sabdariffa Linn. var. sabdariffa và Hisbiscus sabdariffa Linn. var. altissima. Tên đồng nghĩa: Abelmoschus cruentus, Hibiscus digitatus, Hibiscus gossypiifolius, Hibiscus sanguineus, Sabdariffa rubra Thuộc họ Bông - Malvaceae Mô tả Cây bụi, cao 1 - 2 m. Thân màu lục hay đỏ tía, phân cành ở gốc. Cành nhẵn hoặc hơi có lông. Lá mọc so le, lá ở gốc nguyên, lá phía trên chia 3 - 5 thùy, hình chân vịt, mép có răng cưa. Hoa to mọc riêng lẻ ở kẽ lá, màu vàng, ở giữa màu đỏ tím sẫm; đài phụ (tiểu đài) gồm 8 - 12 cánh hẹp, phần dưới dính liền, có lông nhỏ, nở xoè ra và gập xuống; đài chính to, các lá đài dày, nhọn đầu, mọng nước màu đỏ tía. Quả nang, hình trứng, nhọn đầu, có lông mịn, mang đài tồn tại; hạt nhiều, màu đen. Mùa hoa quả: tháng 7 - 10. Theo tài liệu nước ngoài, tuỳ theo mục đích sử dụng, người ta phân loại bụp giấm thành hai thứ: Hibiscus sabdariffa L. var. sabdariffa (trồng để lấy đài ăn và làm thuốc) và Hisbiscus sabdariffa L. var. altissima (chủ yếu để lấy sợi bện thừng). ______________________________________________________ **** WIKI 01b4e58640384b59e41b31db28b1ac7f The roselle (Hibiscus sabdariffa) is a species of Hibiscus native to the Old World tropics, used for the production of bast fibre and as an infusion. It is an annual or perennial herb or woody-based subshrub, growing to 2–2.5 m (7–8 ft) tall. The leaves are deeply three- to five-lobed, 8–15 cm (3–6 in) long, arranged alternately on the stems. The flowers are 8–10 cm (3–4 in) in diameter, white to pale yellow with a dark red spot at the base of each petal, and have a stout fleshy calyx at the base, 1–2 cm (0.39–0.79 in) wide, enlarging to 3–3.5 cm (1.2–1.4 in), fleshy and bright red as the fruit matures. It takes about six months to mature. Uses The plant is considered to have antihypertensive properties. Primarily, the plant is cultivated for the production for bast fibre from the stem of the plant. The fibre may be used as a substitute for jute in making burlap [1]. Hibiscus, specifically Roselle, has been used in folk medicine as a diuretic, mild laxative, and treatment for cardiac and nerve diseases and cancer.[2] The red calyces of the plant are increasingly exported to America and Europe, where they are used as food colourings. Germany is the main importer. It can also be found in markets (as flowers or syrup) in some places such as France, where there are Senegalese immigrant communities. The green leaves are used like a spicy version of spinach. They give flavour to the Senegalese fish and rice dish thiéboudieune. Proper records are not kept, but the Senegalese government estimates national production and consumption at 700 t (770 short tons) per year. Also in Myanmar their green leaves are the main ingredient in making chin baung kyaw curry. In East Africa, the calyx infusion, called "Sudan tea", is taken to relieve coughs. Roselle juice, with salt, pepper, asafetida and molasses, is taken as a remedy for biliousness. The heated leaves are applied to cracks in the feet and on boils and ulcers to speed maturation. A lotion made from leaves is used on sores and wounds. The seeds are said to be diuretic and tonic in action and the brownish-yellow seed oil is claimed to heal sores on camels. In India, a decoction of the seeds is given to relieve dysuria, strangury and mild cases of dyspepsia. Brazilians attribute stomachic, emollient and resolutive properties to the bitter roots Leafy vegetable/Greens In Andhra cuisine, Hibiscus cannabinus, called Gongura, is extensively used. The leaves are steamed along with lentils and consumed as Dal. They are also mixed with spices and made into a Pacchadi. In Africa, especially the Sahel, roselle is commonly used to make a sugary herbal tea that is commonly sold on the street. The dried flowers can be found in every market. Roselle tea is also quite common in Italy where it spread during the first decades of the 20th century as a typical product of the italian colonies. The Carib Brewery Trinidad Limited, a Trinidad and Tobago brewery, produces a Shandy Sorrel in which the tea is combined with beer. In Thailand, Roselle is drunk as a tea, believed to also reduce cholesterol. It can also be made into a wine - Hibiscus flowers are commonly found in commercial herbal teas, especially teas advertised as berry-flavoured, as they give a bright red colouring to the drink. Beverage In the Caribbean sorrel drink is made from sepals of the roselle. In Malaysia, roselle calyces are harvested fresh to produce pro-health drink due to high contents of vitamin C and anthocyanins. In Mexico, 'agua de Flor de Jamaica' (water flavored with roselle) frequently called "agua de Jamaica" is most often homemade. Also, since many untrained consumers mistake the calyces of the plant to be dried flowers, it is widely, but erroneously, believed that the drink is made from the flowers of the non-existent "Jamaica plant". It is prepared by boiling dried calyces of the Flower of Jamaica plant in water for 8 to 10 minutes (or until the water turns red), then adding sugar. It is often served chilled. This is also done in Jamaica and Trinidad and Tobago where it is called 'sorrel'. The drink is one of several inexpensive beverages (aguas frescas) commonly consumed in Mexico and Central America, and they are typically made from fresh fruits, juices or extracts. A similar thing is done in Jamaica but additional flavor is added by using ginger and rum, it is a popular drink of the country at Christmas time. It is also very popular in Trinidad & Tobago but the ginger is substituted for cinnamon and cloves for added flavour. In Mali, Senegal, The Gambia, Burkina Faso and Benin calyces are used to prepare cold, sweet drinks popular in social events, often mixed with mint leaves, dissolved menthol candy, and/or various fruit flavors. The Middle Eastern and Sudanese drink "Karkade"(كركديه) is a cold drink made by soaking the dried Karkade flowers in cold water over night in a refrigerator with sugar and some lemon or lime juice added.It is then consumed with or without ice cubes after the flowers have been strained.In Lebanon, sometimes toasted pine nuts are tossed into the drink. With the advent in the U.S. of interest in south-of-the-border cuisine, the calyces are sold in bags usually labeled "Flor de Jamaica" and have long been available in health food stores in the U.S. for making a tea that is high in vitamin C. This drink is particularly good for people who have a tendency, temporary or otherwise, toward water retention: it is a mild diuretic. In addition to being a popular homemade drink, Jarritos, a popular brand of Mexican soft drinks, makes a Flor de Jamaica flavored carbonated beverage. Imported Jarritos can be readily found in the U.S. In the UK the dried calyces and ready-made sorrel syrup are widely and cheaply available in Caribbean and Asian grocers. The fresh calyces are imported mainly during December and January in order to make Christmas and New Year infusions, which are often made into cocktails with additional rum. They are very perishable, rapidly developing fungal rot, and need to be used soon after purchase – unlike the dried product, which has a long shelf-life. Jam and preserves In Australia, rosella jam has been made since Colonial times and is still sold regularly at community fetes and charity stalls. It is similar in flavour to plum jam, although more acidic. Medicinal uses Many parts of the plant are also claimed to have various medicinal values. They have been used for such purposes ranging from Mexico through Africa and India to Thailand. Roselle is associated with traditional medicine and is reported to be used as treatment for several diseases such as hypertension and urinary tract infections. Phytochemicals The plants are rich in anthocyanins, as well as protocatechuic acid. The dried calyces contain the flavonoids gossypetin, hibiscetine and sabdaretine. The major pigment, formerly reported as hibiscin, has been identified as daphniphylline. Small amounts of myrtillin (delphinidin 3-monoglucoside), Chrysanthenin (cyanidin 3-monoglucoside), and delphinidin are also present. Production China and Thailand are the largest producers and control much of the world supply. Thailand invested heavily in roselle production and their product is of superior quality, whereas China's product, with less stringent quality control practices, is less reliable and reputable. The world's best roselle comes from the Sudan, but the quantity is low and poor processing hampers quality. Mexico, Egypt, Senegal, Tanzania, Mali and Jamaica are also important suppliers but production is mostly used domestically.[4] In the Indian subcontinent (especially in the Ganges Delta region), roselle is cultivated for vegetable fibres. Roselle is called meśta (or meshta, the ś indicating an sh sound) in the region. Most of its fibres are locally consumed. However, the fibre (as well as cuttings or butts) from the roselle plant has great demand in various natural fibre using industries. Roselle is a relatively new crop to create an industry in Malaysia. It was introduced in early 1990s and its commercial planting was first promoted in 1993 by the Department of Agriculture in Terengganu. The planted acreage was 12.8 ha (30 acres) in 1993, but had steadily increased to peak at 506 ha (1,000 acres) in 2000. The planted area is now less than 150 ha (400 acres) annually, planted with two main varieties.[citation needed] Terengganu state used to be the first and the largest producer, but now the production has spread more to other states. Despite the dwindling hectarage over the past decade or so, roselle is becoming increasingly known to the general population as an important pro-health drink in the country. To a small extent, the calyces are also processed into sweet pickle, jelly and jam. Crop research In the initial years, limited research work were conducted by Universiti Malaya (UM) and Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI). Research work at Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) was initiated in 1999. In many respect, the amount of research work is still considered meagre in supporting a growing roselle industry in Malaysia. Crop genetic resources & improvement Genetic variation is important for plant breeders to increase the crop productivity. Being an introduced species in Malaysia, there is a very limited number of germplasm accessions available for breeding. At present, UKM maintains a working germplasm collection, and also conducts agronomic research and crop improvement. Mutation breeding Genetic variation is important for plant breeders to increase its productivity. Being an introduced crop species in Malaysia, there is a limited number of germplasm accessions available for breeding. Furthermore, conventional hybridization is difficult to carry out in roselle due to its cleistogamous nature of reproduction. Because of this, a mutation breeding programme was initiated to generate new genetic variability [5] The use of induced mutations for its improvement was initiated in 1999 in cooperation with MINT (now called Malaysian Nuclear Agency), and has produced some promising breeding lines. Roselle is a tetraploid species; thus, segregating populations require longer time to achieve fixation as compared to diploid species. In April 2009, UKM launched three new varieties named UKMR-1, UKMR-2 and UKMR-3, respectively. These three new varieties were developed using variety Arab as the parent variety in a mutation breeding programme which started in 2006. Natural outcrossing under local conditions A study was conducted to estimate the amount of outcrossing under local conditions in Malaysia. It was found that outcrossing occurred at a very low rate of about 0.02%. However, this rate is much lower in comparison to estimates of natural cross-pollination of between 0.20% and 0.68% as reported in Jamaica. **** HORT PURDUE EDU. a31048247a3e7eebc35af7b88c7b77b5 **** PFAF e72738b3390c04ed5f6156744e6d40ff **** 190635bdba8731e8570a0b3c77ada99f Planta Med. 2007 Jan;73(1):6-12. Clinical effects produced by a standardized herbal medicinal product of Hibiscus sabdariffa on patients with hypertension. A randomized, double-blind, lisinopril-controlled clinical trial. Herrera-Arellano A, Miranda-Sánchez J, Avila-Castro P, Herrera-Alvarez S, Jiménez-Ferrer JE, Zamilpa A, Román-Ramos R, Ponce-Monter H, Tortoriello J. Source Centro de Investigación Biomédica del Sur, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Argentina, México. armandoha_mx@yahoo.com.mx Abstract Hibiscus sabdariffa L. (Malvaceae) has been used in different countries as an antihypertensive. Pharmacological work has demonstrated that this effect is probably produced by a diuretic activity and inhibition of the angiotensin-converting enzyme (ACE). Two clinical trials have confirmed the antihypertensive effect using watery infusions, in which a natriuretic effect was also detected. To compare therapeutic effectiveness, tolerability, and safety, as well as the effect on serum electrolytes and the ACE inhibitory effect of a herbal medicinal product prepared from the dried extract of H. sabdariffa calyxes (HsHMP) with those of lisinopril on patients with hypertension (HT), a randomized, controlled, and double-blind clinical trial was conducted. Patients of either sex, 25 - 61 years of age, with hypertension stage I or II, were daily treated for 4 weeks with the HsHMP, 250 mg of total anthocyanins per dose (experimental group), or 10 mg of lisinopril (control group). Outcome variables included effectiveness (diastolic blood pressure [DBP] reduction, >or= 10 mmHg), safety (absence of pathological modifications in the biochemical tests of hepatic and renal function), tolerability (absence of intense side effects), effect on serum electrolytes, and effect on ACE activity. Basal analysis included 193 subjects (100 in the experimental group), while outcome variable analysis integrated 171. Results showed that the experimental treatment decreased blood pressure (BP) from 146.48/97.77 to 129.89/85.96 mmHg, reaching an absolute reduction of 17.14/11.97 mmHg (11.58/12.21%, p <0.05). The experimental treatment showed therapeutic effectiveness of 65.12 % as well as tolerability and safety of 100 %. BP reductions and therapeutic effectiveness were lower than those obtained with lisinopril (p <0.05). Under the experimental treatment, the serum chlorine level increased from 91.71 to 95.13 mmol/L (p = 0.0001), the sodium level showed a tendency to decrease (from 139.09 to 137.35, p = 0.07), while potassium level was not modified. ACE plasmatic activity was inhibited by HsHMP from 44.049 to 30.1 Units (Us; p = 0.0001). In conclusion, the HsHMP exerted important antihypertensive effectiveness with a wide margin of tolerability and safety, while it also significantly reduced plasma ACE activity and demonstrated a tendency to reduce serum sodium (Na) concentrations without modifying potassium (K) levels. Further studies are necessary for evaluating the dose-dependency of HsHMP and for detecting lower effective doses. **** cf963e9d70fd71234c94ac051e679e31 Botany Roselle is an erect, branched, nearly smooth annual herb, 1 to 2 meters in height. Stems are purplish. Leaves are 8 to 12 centimeters long, variable in shape, entire or deeply 3- or 5-lobed, the lobes oblong to oblong-lanceolate. Calyx is somewhat hairy, lobes are pointed, connate below the middle, forming a fleshy cup. Corolla is pink with a dark center, about 5 centimeters long. Fruit is ovoid, pointed, hairy, about 2.5 centimeters long, enclosed by a fleshy and enlarged calyx. Distribution - Planted for ornamental purposes and its edible calyces. - Not spontaneous. - Introduce post-Spanish colonization. - Native of tropical Africa. - Now pantropic.. Constituents • The dried calyces yield among others: cellulose, insoluble and soluble ash, tartaric acid, malic acid. • Calyces are high in calcium, niacin, riboflavin, and iron. • Food value per 100 g of fresh edible portion: Moisture 9.2 g, protein 1.145g. fat 2.61g, fiber 12 g, ash 6.9 g, calcium 1,263 mg, phosphorus 273.2 mg, iron 8.98 mg, carotene 0.029 mg, thiamine 0.117 mg, riboflavin 0.277 mg, niacin 3.765 mg, ascorbic acid 6.7 mg. • The flowers yield a coloring matter that contain gossypetin, quercetin, hibiscetin and free protocatechuic acid. • Bitter seeds contain 20% oil with 26% albuminoids. • Leaves yield oxalic acid. Properties • Leaves considered emollient, stomachic, scorbutic and febrifuge. • Seeds are diuretic and tonic. • Flowers considered tonic and aperitive. Parts used Leaves and flowers. Uses Culinary / Nutritional • Cultivated ornamentally and for the red and fleshy calyces that surround the fruit used for making jellies, wine and other food products. The jam, jelly, and sauce are similar in appearance and taste to cranberries. • Young leaves used as a substitute for spinach; used in cooking of curries, meat or fish, and the native dish "sinigang." • In Myanmar, green leaves are the main ingredient in making chin baung kyaw curry. • Calyces are high in calcium, niacin, riboflavin, and iron. Folkloric • Leaves used as emollient. • Lotion made from leaves used for sores. • Decoction of seeds used for dysuria and strangury; for mild dyspepsia and debility. • In Brazil, drink made from the plant, considered refrigerant and used for fevers. • A a boiled drink prepared from the fruit and calyx, dashed with salt, pepper, asafoetida and molasses, used for biliousness. • Fruit used as antiscorbutic. • Seeds are diuretic and tonic. • In Chad, infusion of calyces used for plethora, bronchitis and coughs. • Heated leaves applied to cracks in the feet; also, to boils and ulcers to hasten healing and maturation. • In India seed decoction used for dysuria, strangury and mild dyspepsia. Others Fiber: Plant yields bast fiber from the stems; used a jute substitute in making burlap. Coloring: Plant yields a coloring matter used for food coloring. Studies • Antihypertensive: (1) A study evaluating the effect of sour tea (H sabdariffa) on essential hypertension showed significant lowering of both systolic and diastolic blood pressure. (2) Study showed the aqueous seed extract of HS produced a significant reduction in cat blood pressure. • Antimutagenic: A study of an 80% ethanol extract of roselle showed antimutagenic activity against MAM acetate, a colon carcinogen. • Antiviral / Anti-Measles Virus: A study of leaf extracts of red and green leaved Hibiscus sabdariffa showed antiviral activities against the Measles Virus. • Anti-Atherosclerotic / Hypolipidemic: A study of HB extract suggests it inhibits serum lipids and shows and anti-atherosclerotic activity. • Nephroprotective / Diabetic Nephropathy Amelioration: Study showed HS extract possesses potential effects to ameliorate diabetic nephropathy in STZ induced type 1 diabetic rats via improving oxidative status and regulating Akt/Bad/14-3-3 signaling. • Galactagogue / Lactogenic Effect: (1) A study showed the seed extract of H sabdariffa possesses lactogenic activity, enhancing serum prolactin level which is the principal lactogenic hormone secreted by the anterior pituitary. Results establish the ethnomedical use of the seeds as a galactagogue. (2) Study showed the serum prolactin level of extract-treated rats showed a dose-dependent significant increase when compared to the control group. • Anti-Hyperammonemia: A study showed administration of extract of HS altered the activities of the liver marker enzymes in ammonium chloride-induced hyperammonemic rats. • Antioxidant: (1) A study showed the protective role of extract of HS against lipid peroxidation and suggests an antioxidant potential to be used for therapeutic purposes. (2) Study investigated the antioxidant activity of an ethanolic seed extract of H sabdariffa in toxicity induced by chronic administration of sodium nitrate in wistar rats. Results showed alleviation of induced toxicity by the antioxidant effect of HS. • Hypolipidemic: A study of HS dried calyx ethanolic extract on the serum lipid profile of Sprague-Dawley rats showed triacylglycerols and LDL levels to be significantly less in all groups. All groups had lower cholesterol levels compared to control. No significant results were found on the HDL levels. • Hepatoprotective: A study of the aqueous ethanol extract of the calyx of Hibiscus sabdariffa on carbon tetrachloride-induced liver damage showed healing of oxidative liver damage as determined by serum enzyme levels and liver thiobarbituric acid reactive substances levels. • Anti-Obesity: Study investigated the effect of a calyx extract on fat absorption-excretion and body weight in rats. Results showed a significant increasein the amount of fatty acid in the feces. The components of the Hs extract at the intermediate and higher concentrations could be considered possible antiobesity agents. • Staining Effect: Roselle extract shows reasonable potential as a candidate nuclear stain especially whe modanted with iron alum or mordanted with potassium alum and acidified with acetic acid. • Safety Study: Study concludes Hibiscus sabdariffa is probably a safe medicinal plant, short-term administration of the HS did not show harmful effects on body water and electrolyte levels. • Review / Hypertension Study / No Effect: Current trials of HS in reducing high blood pressure were poor. Four randomized controlled studies do not provide reiable evidence to support recommending HS for the treatment of primary hypertension in adults. Availability Wild-crafted. Cultivated. Teas and extracts in the cybermarket. **** 7121895819695f995c0c4ad4fe309efd **** USDA PLANTS PROFILE 88a62d8ae2ee75718ec272adb2faab4d **** HOW TO GROW AND USE TEA HIBISCUS ... 183b371e2baafe57c047b68be37d9ec0
Hibiscus sabdariffa blossoms ...Cây Bụp Giấm ra hoa ....
Image by 2c9015be27f0d69e2d8c85c27080ef5a Vietnamese named : Bụp giấm, Lá Giấm, rau Chua English names : Roselle, Rosella, Flor de Jamaica ( Mexico ), Scientist name : Hibiscus sabdariffa ( L. ) Synonyms : Family : Malvaceae. Họ Dâm Bụt ( Họ Bông Bụp ) Searched from : **** TÀI NGUYÊN DI TRUYỀN THỰC VẬT VIETNAM 4311e4614769e23dc28d2c494b9e2859 I. Nguồn gốc và phân bố Cây rau chua (Hibiscus sabdariffa L.) thuộc họ bông (Malvaceae), có nguồn gốc Đông Nam Á, phân bố rải rác ở một số vùng của Indonesia, Thái Lan, Ấn Độ, Bănglađet và Malaysia. Ở Việt Nam, theo kết quả điều tra của Trung tâm Tài nguyên thực vật, Hibiscus sabdariffa L. ngoài tên phổ biến là rau Chua, còn có các tên địa phương khác như cây Giấm, Đay Nhật, Bụt Giấm, Giền Cá, Giền Chua... phân bố khá rộng từ các tỉnh trung du miền núi phía bắc như Hoà Bình, Lào Cai, Quảng Ninh, có ở vùng trung bộ như Thanh Hoá, Nghệ An, cao nguyên Lâm Đồng đến tận Kiên Giang, Cần Thơ. II. Đặc điểm sinh học và yêu cầu sinh thái Đặc điểm sinh học Rau chua là cây hàng năm, dạng nửa bụi, cao trung bình 2m, nếu chăm bón tốt có thể đạt 3m. Cây phân nhánh nhiều, thân có màu tía hoặc đỏ, có phủ lớp lông ngắn. - Lá: Lá có dạng hình tim tròn (dài/rộng lá: 0,9-1,0), màu xanh đậm hoặc đỏ tía, lá nhẵn, xẻ thuỳ sâu với 3-5 thuỳ thon nhọn, mép lá có răng cưa, gân phía dưới lá màu tía, cuống lá dài 6-14cm thường màu tía. - Hoa mọc ở nách lá, cuống ngắn, hoa có 8-12 lá đài phụ. Đài phụ mập màu đỏ đậm ăn có vị rất chua. Cánh hoa vàng, đỏ hay tía với tâm đỏ đậm. Phấn hoa màu vàng. - Quả nang hình nón thuôn, dài khoảng 2cm, có lông bao phủ. Quả có 5 ngăn chứa 15 - 17 hạt/quả. Quả khi chín dễ bị nứt, phát tán mạnh. Số quả trên cây biến động trong khoảng 400-700 tuỳ thuộc giống và điều kiện chăm sóc. - Hạt màu xám có dạng tròn hoặc tròn lệch. Khối lượng 100 hạt biến động trong khoảng 0,95g-2,5g tuỳ giống. Cây ra hoa 50% sau trồng 120-150 ngày. Hiện tại trong Ngân hàng gen cây trồng Quốc gia có 14 giống rau chua. Các giống này được phân thành 3 nhóm chính: thân tía, lá xanh hoa vàng; thân đỏ tía, lá đỏ tía, hoa đỏ; thân đỏ tía, lá xanh, hoa đỏ tía. Ba nhóm giống khác nhau về thời gian ra hoa, độ phân nhánh và năng suất lá cũng như năng suất quả. Yêu cầu sinh thái Rau chua ưa nóng, ẩm, lúc gieo hạt và nảy mầm cần nhiệt độ 16-180C, thời kỳ thân lá phát triển cần nhiệt độ 25-380C, dưới 140C cây không nảy mầm, trên 380C cây ngừng sinh trưởng. Thời kỳ ra hoa kết quả cần nhiệt độ 25-300C. Lượng mưa trung bình hàng năm 1500mm. Cây cần nhiều đạm và kali để cho năng suất lá, hoa cao. Cây chịu hạn khá, có thể chịu ngập thời gian ngắn. Cây Rau chua có tính kháng sâu bệnh cao. Trong nhiều năm nghiên cứu tại Trung tâm Tài nguyên thực vật, hầu như không thấy xuất hiện sâu bệnh hại. III. Công dụng Rau chua là loại cây đa dụng, được sử dụng hầu hết các bộ phận của cây với nhiều công dụng khác nhau: - Hoa làm dược liệu chữa nhiều bệnh như cao huyết áp, tiểu đường, suy thận, suy tim, hạn chế cholesterol trong máu. - Lá, chồi non và đài hoa tươi dùng làm rau xanh nấu canh chua, là gia vị, ăn sống, xào nấu rất ngon, hoa có thể sản xuất thành nước giải khát giải nhiệt, chế rượu vang, trà túi Hibiscus thanh nhiệt. - Hạt ép lấy dầu ăn, sản xuất nhiên liệu thay xăng, làm thức ăn chăn nuôi gia cầm rất tốt; thân có thể lấy sợi để dệt vải, bện thừng. Nhu cầu của thị trường thế giới về loại cây này rất cao: Hoa Kỳ là nước nhập khẩu lớn nhất, bình quân mỗi năm nhập khoảng 5.000 tấn, giá cả giao động tùy theo nước và mùa vụ từ 4000-5000USD/tấn từ các nguồn cung cấp chủ yếu ở Trung Quốc, Thái Lan, Sudan, Mexica, Ai Cập, Senegan, Tanzania, Mali, Việt Nam và Jamaica. IV. Kỹ thuật gieo trồng 1. Thời vụ Có thể trồng từ tháng 3 đến tháng 10, các tỉnh phía bắc trồng tốt nhất tháng 5-6. 2. Giống Hiện có 2 giống tốt nhất là có thân tía, lá xanh cho năng suất quả và lá cao hơn so với giống có thân và lá màu tía hoặc đỏ. Bà con và các địa phương có thể nhận miễn phí hạt giống theo Qui định từ Trung tâm Tài nguyên thực vật tại địa chỉ: xã An Khánh, huyện Hoài Đức, Hà Nội, ĐT: 0433656605 3. Gieo trồng và chăm sóc Chọn đất cát pha, thịt nhẹ và trung bình, giàu chất hữu cơ, pH 6-7, mực nước ngầm dưới 60 cm. Đất cày bừa kỹ, nhặt sạch cỏ dại, lên luống rộng 1-1,5m. Rau chua chủ yếu nhân giống bằng gieo hạt. Bổ hốc thành 2 hàng trên mặt luống với khoảng cách 80cm x 60cm (khoảng 20.000-22.000 cây/ha). Tra hạt theo hốc ở độ sâu 2-2,5 cm, mỗi hốc gieo 2-3 hạt sau đó tỉa để lại 1 cây khoẻ nhất. Sau khi phủ đất nên phủ thêm một lớp trấu, rơm rạ và Lượng phân bón tưới đủ ẩm. Lượng phân bón: Tuỳ điều kiện canh tác và mục đích thu sản phẩm lá, hoa hay quả mà chọn lượng phân bón hợp lý. Để thu lá và đài hoa, lượng phân bón cho 1ha có thể là: phân chuồng 15-20 tấn, phân hoá học: 150-200N: 80-100P205: 80-100K20. Cách bón: - Bón lót toàn bộ phân chuồng, phân lân và 1/3 số phân kali - Bón thúc 2-3 đợt + Lần 1: sau trồng 25-30 ngày với 1/3 đạm + Lần 2: khi cây bắt đầu có nụ: 1/3 đạm + 1/3 kali + Lần 3: sau khi thu lứa quả đầu tiên: 1/3 đạm +1/3 kali. Thường xuyên xới xáo, làm cỏ tưới nước kết hợp bón thúc để vun gốc cho cây. 4. Thu hoạch Có thể thu hoạch lá và ngọn để làm rau ăn sau gieo khoảng 2 tháng; thu đài hoa, nụ sau 4 tháng và thu liên tục trong nhiều tháng. Bộ phận dùng làm thuốc là hoa, thu hái vào mùa thu, lúc các lá đài còn mềm, không bị nhăn héo và có màu đỏ sẫm. Hoa chỉ nên thu hái trong vòng 15-20 ngày sau khi hoa nở, vì để lâu dược liệu sẽ kém phẩm chất. PGS.TS. Nguyễn Thị Ngọc Huệ **** THAOMOC.COM.VN 71bc5d9b6842f03e30643bd91c3aa1a3 Để so sánh tác dụng chống chứng tăng huyết áp của trà chua (sour tea ST; Hibiscus sabdariffa) với trà đen (BT) trên các bệnh nhân tiểu đường, một thí nghiệm ngẫu nhiên có loại trừ được tiến hành. 60 bệnh nhân tiểu đường có chứng tăng huyết áp trung bình, không dùng bất kỳ loại thuốc chống chúng tăng huyết áp nào, được tuyển vào nghiên cứu. Các bệnh nhân này được chỉ định ngẫu nhiên vào nhóm trà chua (ST) và trà đen (BT) và được hướng dẫn uống trà chua và trà đen 2 lần một ngày trong vòng 1 tháng. Huyết áp được đo vào các ngày đầu tiên – ngày 15 và 30 của cuộc nghiên cứu. Kết quả là huyết áp tâm thu (systolic blood pressure - SBP) của nhóm uống trà chua giảm từ 134,4 ± 11,8 mmHg lúc bắt đầu cuộc nghiên cứu, xuống còn 112,7 ± 5,7 mmHg sau 1 tháng, trong khi đó, con số là 118,6±14,9 lên 127,3 ± 8,7 mmHg ở nhóm uống trà đen trong cùng 1 khoảng thời gian. Hầu như không có tác dụng rõ rệt này ảnh hưởng lên huyết áp tâm trương trong cả hai nhóm ST và BT. Nguồn : 357affc4f92a64404628f28e0ee3dc44 **** TRUNG TÂM DỮ LIỆU THỰC VẬT VIETNAM 5e8b24d82f6a0d5aa7f2d1470a77a9fc Cây Bụp giấm tuy là cây nhập ngoại, nhưng nó hợp với đất đồi núi Việt Nam (đất tận dụng) mà nơi đó trồng cây khác kém hiệu quả. Cây dễ trồng, ưa nắng, có sức sống mãnh liệt, lại mang đến cho chúng ta biết bao nhiêu lợi ích, mở ra một tiềm năng lớn trong lĩnh vực dược phẩm, thực phẩm, mỹ phẩm. Sản phẩm đầu tiên trà, nước cốt quả, rượu vang Hibiscus đã có mặt trên thị trường, chắc chắn sẽ đáp ứng phần nào nhu cầu của người tiêu dùng đối với một loại cây thảo dược quý. Thông tin chung Tên thường gọi: Bụp giấm Tên khác: Hoa lạc thần, Lạc thần quỳ, Mai côi gia, Sơn gia, Lạc tể quỳ, Đay nhật, Tên tiếng Anh: Tên la tinh: Hibiscus sabdariffa Linn., gồm 2 thứ là Hibiscus sabdariffa Linn. var. sabdariffa và Hisbiscus sabdariffa Linn. var. altissima. Tên đồng nghĩa: Abelmoschus cruentus, Hibiscus digitatus, Hibiscus gossypiifolius, Hibiscus sanguineus, Sabdariffa rubra Thuộc họ Bông - Malvaceae Mô tả Cây bụi, cao 1 - 2 m. Thân màu lục hay đỏ tía, phân cành ở gốc. Cành nhẵn hoặc hơi có lông. Lá mọc so le, lá ở gốc nguyên, lá phía trên chia 3 - 5 thùy, hình chân vịt, mép có răng cưa. Hoa to mọc riêng lẻ ở kẽ lá, màu vàng, ở giữa màu đỏ tím sẫm; đài phụ (tiểu đài) gồm 8 - 12 cánh hẹp, phần dưới dính liền, có lông nhỏ, nở xoè ra và gập xuống; đài chính to, các lá đài dày, nhọn đầu, mọng nước màu đỏ tía. Quả nang, hình trứng, nhọn đầu, có lông mịn, mang đài tồn tại; hạt nhiều, màu đen. Mùa hoa quả: tháng 7 - 10. Theo tài liệu nước ngoài, tuỳ theo mục đích sử dụng, người ta phân loại bụp giấm thành hai thứ: Hibiscus sabdariffa L. var. sabdariffa (trồng để lấy đài ăn và làm thuốc) và Hisbiscus sabdariffa L. var. altissima (chủ yếu để lấy sợi bện thừng). ______________________________________________________ **** WIKI 01b4e58640384b59e41b31db28b1ac7f The roselle (Hibiscus sabdariffa) is a species of Hibiscus native to the Old World tropics, used for the production of bast fibre and as an infusion. It is an annual or perennial herb or woody-based subshrub, growing to 2–2.5 m (7–8 ft) tall. The leaves are deeply three- to five-lobed, 8–15 cm (3–6 in) long, arranged alternately on the stems. The flowers are 8–10 cm (3–4 in) in diameter, white to pale yellow with a dark red spot at the base of each petal, and have a stout fleshy calyx at the base, 1–2 cm (0.39–0.79 in) wide, enlarging to 3–3.5 cm (1.2–1.4 in), fleshy and bright red as the fruit matures. It takes about six months to mature. Uses The plant is considered to have antihypertensive properties. Primarily, the plant is cultivated for the production for bast fibre from the stem of the plant. The fibre may be used as a substitute for jute in making burlap [1]. Hibiscus, specifically Roselle, has been used in folk medicine as a diuretic, mild laxative, and treatment for cardiac and nerve diseases and cancer.[2] The red calyces of the plant are increasingly exported to America and Europe, where they are used as food colourings. Germany is the main importer. It can also be found in markets (as flowers or syrup) in some places such as France, where there are Senegalese immigrant communities. The green leaves are used like a spicy version of spinach. They give flavour to the Senegalese fish and rice dish thiéboudieune. Proper records are not kept, but the Senegalese government estimates national production and consumption at 700 t (770 short tons) per year. Also in Myanmar their green leaves are the main ingredient in making chin baung kyaw curry. In East Africa, the calyx infusion, called "Sudan tea", is taken to relieve coughs. Roselle juice, with salt, pepper, asafetida and molasses, is taken as a remedy for biliousness. The heated leaves are applied to cracks in the feet and on boils and ulcers to speed maturation. A lotion made from leaves is used on sores and wounds. The seeds are said to be diuretic and tonic in action and the brownish-yellow seed oil is claimed to heal sores on camels. In India, a decoction of the seeds is given to relieve dysuria, strangury and mild cases of dyspepsia. Brazilians attribute stomachic, emollient and resolutive properties to the bitter roots Leafy vegetable/Greens In Andhra cuisine, Hibiscus cannabinus, called Gongura, is extensively used. The leaves are steamed along with lentils and consumed as Dal. They are also mixed with spices and made into a Pacchadi. In Africa, especially the Sahel, roselle is commonly used to make a sugary herbal tea that is commonly sold on the street. The dried flowers can be found in every market. Roselle tea is also quite common in Italy where it spread during the first decades of the 20th century as a typical product of the italian colonies. The Carib Brewery Trinidad Limited, a Trinidad and Tobago brewery, produces a Shandy Sorrel in which the tea is combined with beer. In Thailand, Roselle is drunk as a tea, believed to also reduce cholesterol. It can also be made into a wine - Hibiscus flowers are commonly found in commercial herbal teas, especially teas advertised as berry-flavoured, as they give a bright red colouring to the drink. Beverage In the Caribbean sorrel drink is made from sepals of the roselle. In Malaysia, roselle calyces are harvested fresh to produce pro-health drink due to high contents of vitamin C and anthocyanins. In Mexico, 'agua de Flor de Jamaica' (water flavored with roselle) frequently called "agua de Jamaica" is most often homemade. Also, since many untrained consumers mistake the calyces of the plant to be dried flowers, it is widely, but erroneously, believed that the drink is made from the flowers of the non-existent "Jamaica plant". It is prepared by boiling dried calyces of the Flower of Jamaica plant in water for 8 to 10 minutes (or until the water turns red), then adding sugar. It is often served chilled. This is also done in Jamaica and Trinidad and Tobago where it is called 'sorrel'. The drink is one of several inexpensive beverages (aguas frescas) commonly consumed in Mexico and Central America, and they are typically made from fresh fruits, juices or extracts. A similar thing is done in Jamaica but additional flavor is added by using ginger and rum, it is a popular drink of the country at Christmas time. It is also very popular in Trinidad & Tobago but the ginger is substituted for cinnamon and cloves for added flavour. In Mali, Senegal, The Gambia, Burkina Faso and Benin calyces are used to prepare cold, sweet drinks popular in social events, often mixed with mint leaves, dissolved menthol candy, and/or various fruit flavors. The Middle Eastern and Sudanese drink "Karkade"(كركديه) is a cold drink made by soaking the dried Karkade flowers in cold water over night in a refrigerator with sugar and some lemon or lime juice added.It is then consumed with or without ice cubes after the flowers have been strained.In Lebanon, sometimes toasted pine nuts are tossed into the drink. With the advent in the U.S. of interest in south-of-the-border cuisine, the calyces are sold in bags usually labeled "Flor de Jamaica" and have long been available in health food stores in the U.S. for making a tea that is high in vitamin C. This drink is particularly good for people who have a tendency, temporary or otherwise, toward water retention: it is a mild diuretic. In addition to being a popular homemade drink, Jarritos, a popular brand of Mexican soft drinks, makes a Flor de Jamaica flavored carbonated beverage. Imported Jarritos can be readily found in the U.S. In the UK the dried calyces and ready-made sorrel syrup are widely and cheaply available in Caribbean and Asian grocers. The fresh calyces are imported mainly during December and January in order to make Christmas and New Year infusions, which are often made into cocktails with additional rum. They are very perishable, rapidly developing fungal rot, and need to be used soon after purchase – unlike the dried product, which has a long shelf-life. Jam and preserves In Australia, rosella jam has been made since Colonial times and is still sold regularly at community fetes and charity stalls. It is similar in flavour to plum jam, although more acidic. Medicinal uses Many parts of the plant are also claimed to have various medicinal values. They have been used for such purposes ranging from Mexico through Africa and India to Thailand. Roselle is associated with traditional medicine and is reported to be used as treatment for several diseases such as hypertension and urinary tract infections. Phytochemicals The plants are rich in anthocyanins, as well as protocatechuic acid. The dried calyces contain the flavonoids gossypetin, hibiscetine and sabdaretine. The major pigment, formerly reported as hibiscin, has been identified as daphniphylline. Small amounts of myrtillin (delphinidin 3-monoglucoside), Chrysanthenin (cyanidin 3-monoglucoside), and delphinidin are also present. Production China and Thailand are the largest producers and control much of the world supply. Thailand invested heavily in roselle production and their product is of superior quality, whereas China's product, with less stringent quality control practices, is less reliable and reputable. The world's best roselle comes from the Sudan, but the quantity is low and poor processing hampers quality. Mexico, Egypt, Senegal, Tanzania, Mali and Jamaica are also important suppliers but production is mostly used domestically.[4] In the Indian subcontinent (especially in the Ganges Delta region), roselle is cultivated for vegetable fibres. Roselle is called meśta (or meshta, the ś indicating an sh sound) in the region. Most of its fibres are locally consumed. However, the fibre (as well as cuttings or butts) from the roselle plant has great demand in various natural fibre using industries. Roselle is a relatively new crop to create an industry in Malaysia. It was introduced in early 1990s and its commercial planting was first promoted in 1993 by the Department of Agriculture in Terengganu. The planted acreage was 12.8 ha (30 acres) in 1993, but had steadily increased to peak at 506 ha (1,000 acres) in 2000. The planted area is now less than 150 ha (400 acres) annually, planted with two main varieties.[citation needed] Terengganu state used to be the first and the largest producer, but now the production has spread more to other states. Despite the dwindling hectarage over the past decade or so, roselle is becoming increasingly known to the general population as an important pro-health drink in the country. To a small extent, the calyces are also processed into sweet pickle, jelly and jam. Crop research In the initial years, limited research work were conducted by Universiti Malaya (UM) and Malaysian Agricultural Research and Development Institute (MARDI). Research work at Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) was initiated in 1999. In many respect, the amount of research work is still considered meagre in supporting a growing roselle industry in Malaysia. Crop genetic resources & improvement Genetic variation is important for plant breeders to increase the crop productivity. Being an introduced species in Malaysia, there is a very limited number of germplasm accessions available for breeding. At present, UKM maintains a working germplasm collection, and also conducts agronomic research and crop improvement. Mutation breeding Genetic variation is important for plant breeders to increase its productivity. Being an introduced crop species in Malaysia, there is a limited number of germplasm accessions available for breeding. Furthermore, conventional hybridization is difficult to carry out in roselle due to its cleistogamous nature of reproduction. Because of this, a mutation breeding programme was initiated to generate new genetic variability [5] The use of induced mutations for its improvement was initiated in 1999 in cooperation with MINT (now called Malaysian Nuclear Agency), and has produced some promising breeding lines. Roselle is a tetraploid species; thus, segregating populations require longer time to achieve fixation as compared to diploid species. In April 2009, UKM launched three new varieties named UKMR-1, UKMR-2 and UKMR-3, respectively. These three new varieties were developed using variety Arab as the parent variety in a mutation breeding programme which started in 2006. Natural outcrossing under local conditions A study was conducted to estimate the amount of outcrossing under local conditions in Malaysia. It was found that outcrossing occurred at a very low rate of about 0.02%. However, this rate is much lower in comparison to estimates of natural cross-pollination of between 0.20% and 0.68% as reported in Jamaica. **** HORT PURDUE EDU. a31048247a3e7eebc35af7b88c7b77b5 **** PFAF e72738b3390c04ed5f6156744e6d40ff **** 190635bdba8731e8570a0b3c77ada99f Planta Med. 2007 Jan;73(1):6-12. Clinical effects produced by a standardized herbal medicinal product of Hibiscus sabdariffa on patients with hypertension. A randomized, double-blind, lisinopril-controlled clinical trial. Herrera-Arellano A, Miranda-Sánchez J, Avila-Castro P, Herrera-Alvarez S, Jiménez-Ferrer JE, Zamilpa A, Román-Ramos R, Ponce-Monter H, Tortoriello J. Source Centro de Investigación Biomédica del Sur, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Argentina, México. armandoha_mx@yahoo.com.mx Abstract Hibiscus sabdariffa L. (Malvaceae) has been used in different countries as an antihypertensive. Pharmacological work has demonstrated that this effect is probably produced by a diuretic activity and inhibition of the angiotensin-converting enzyme (ACE). Two clinical trials have confirmed the antihypertensive effect using watery infusions, in which a natriuretic effect was also detected. To compare therapeutic effectiveness, tolerability, and safety, as well as the effect on serum electrolytes and the ACE inhibitory effect of a herbal medicinal product prepared from the dried extract of H. sabdariffa calyxes (HsHMP) with those of lisinopril on patients with hypertension (HT), a randomized, controlled, and double-blind clinical trial was conducted. Patients of either sex, 25 - 61 years of age, with hypertension stage I or II, were daily treated for 4 weeks with the HsHMP, 250 mg of total anthocyanins per dose (experimental group), or 10 mg of lisinopril (control group). Outcome variables included effectiveness (diastolic blood pressure [DBP] reduction, >or= 10 mmHg), safety (absence of pathological modifications in the biochemical tests of hepatic and renal function), tolerability (absence of intense side effects), effect on serum electrolytes, and effect on ACE activity. Basal analysis included 193 subjects (100 in the experimental group), while outcome variable analysis integrated 171. Results showed that the experimental treatment decreased blood pressure (BP) from 146.48/97.77 to 129.89/85.96 mmHg, reaching an absolute reduction of 17.14/11.97 mmHg (11.58/12.21%, p <0.05). The experimental treatment showed therapeutic effectiveness of 65.12 % as well as tolerability and safety of 100 %. BP reductions and therapeutic effectiveness were lower than those obtained with lisinopril (p <0.05). Under the experimental treatment, the serum chlorine level increased from 91.71 to 95.13 mmol/L (p = 0.0001), the sodium level showed a tendency to decrease (from 139.09 to 137.35, p = 0.07), while potassium level was not modified. ACE plasmatic activity was inhibited by HsHMP from 44.049 to 30.1 Units (Us; p = 0.0001). In conclusion, the HsHMP exerted important antihypertensive effectiveness with a wide margin of tolerability and safety, while it also significantly reduced plasma ACE activity and demonstrated a tendency to reduce serum sodium (Na) concentrations without modifying potassium (K) levels. Further studies are necessary for evaluating the dose-dependency of HsHMP and for detecting lower effective doses. **** cf963e9d70fd71234c94ac051e679e31 Botany Roselle is an erect, branched, nearly smooth annual herb, 1 to 2 meters in height. Stems are purplish. Leaves are 8 to 12 centimeters long, variable in shape, entire or deeply 3- or 5-lobed, the lobes oblong to oblong-lanceolate. Calyx is somewhat hairy, lobes are pointed, connate below the middle, forming a fleshy cup. Corolla is pink with a dark center, about 5 centimeters long. Fruit is ovoid, pointed, hairy, about 2.5 centimeters long, enclosed by a fleshy and enlarged calyx. Distribution - Planted for ornamental purposes and its edible calyces. - Not spontaneous. - Introduce post-Spanish colonization. - Native of tropical Africa. - Now pantropic.. Constituents • The dried calyces yield among others: cellulose, insoluble and soluble ash, tartaric acid, malic acid. • Calyces are high in calcium, niacin, riboflavin, and iron. • Food value per 100 g of fresh edible portion: Moisture 9.2 g, protein 1.145g. fat 2.61g, fiber 12 g, ash 6.9 g, calcium 1,263 mg, phosphorus 273.2 mg, iron 8.98 mg, carotene 0.029 mg, thiamine 0.117 mg, riboflavin 0.277 mg, niacin 3.765 mg, ascorbic acid 6.7 mg. • The flowers yield a coloring matter that contain gossypetin, quercetin, hibiscetin and free protocatechuic acid. • Bitter seeds contain 20% oil with 26% albuminoids. • Leaves yield oxalic acid. Properties • Leaves considered emollient, stomachic, scorbutic and febrifuge. • Seeds are diuretic and tonic. • Flowers considered tonic and aperitive. Parts used Leaves and flowers. Uses Culinary / Nutritional • Cultivated ornamentally and for the red and fleshy calyces that surround the fruit used for making jellies, wine and other food products. The jam, jelly, and sauce are similar in appearance and taste to cranberries. • Young leaves used as a substitute for spinach; used in cooking of curries, meat or fish, and the native dish "sinigang." • In Myanmar, green leaves are the main ingredient in making chin baung kyaw curry. • Calyces are high in calcium, niacin, riboflavin, and iron. Folkloric • Leaves used as emollient. • Lotion made from leaves used for sores. • Decoction of seeds used for dysuria and strangury; for mild dyspepsia and debility. • In Brazil, drink made from the plant, considered refrigerant and used for fevers. • A a boiled drink prepared from the fruit and calyx, dashed with salt, pepper, asafoetida and molasses, used for biliousness. • Fruit used as antiscorbutic. • Seeds are diuretic and tonic. • In Chad, infusion of calyces used for plethora, bronchitis and coughs. • Heated leaves applied to cracks in the feet; also, to boils and ulcers to hasten healing and maturation. • In India seed decoction used for dysuria, strangury and mild dyspepsia. Others Fiber: Plant yields bast fiber from the stems; used a jute substitute in making burlap. Coloring: Plant yields a coloring matter used for food coloring. Studies • Antihypertensive: (1) A study evaluating the effect of sour tea (H sabdariffa) on essential hypertension showed significant lowering of both systolic and diastolic blood pressure. (2) Study showed the aqueous seed extract of HS produced a significant reduction in cat blood pressure. • Antimutagenic: A study of an 80% ethanol extract of roselle showed antimutagenic activity against MAM acetate, a colon carcinogen. • Antiviral / Anti-Measles Virus: A study of leaf extracts of red and green leaved Hibiscus sabdariffa showed antiviral activities against the Measles Virus. • Anti-Atherosclerotic / Hypolipidemic: A study of HB extract suggests it inhibits serum lipids and shows and anti-atherosclerotic activity. • Nephroprotective / Diabetic Nephropathy Amelioration: Study showed HS extract possesses potential effects to ameliorate diabetic nephropathy in STZ induced type 1 diabetic rats via improving oxidative status and regulating Akt/Bad/14-3-3 signaling. • Galactagogue / Lactogenic Effect: (1) A study showed the seed extract of H sabdariffa possesses lactogenic activity, enhancing serum prolactin level which is the principal lactogenic hormone secreted by the anterior pituitary. Results establish the ethnomedical use of the seeds as a galactagogue. (2) Study showed the serum prolactin level of extract-treated rats showed a dose-dependent significant increase when compared to the control group. • Anti-Hyperammonemia: A study showed administration of extract of HS altered the activities of the liver marker enzymes in ammonium chloride-induced hyperammonemic rats. • Antioxidant: (1) A study showed the protective role of extract of HS against lipid peroxidation and suggests an antioxidant potential to be used for therapeutic purposes. (2) Study investigated the antioxidant activity of an ethanolic seed extract of H sabdariffa in toxicity induced by chronic administration of sodium nitrate in wistar rats. Results showed alleviation of induced toxicity by the antioxidant effect of HS. • Hypolipidemic: A study of HS dried calyx ethanolic extract on the serum lipid profile of Sprague-Dawley rats showed triacylglycerols and LDL levels to be significantly less in all groups. All groups had lower cholesterol levels compared to control. No significant results were found on the HDL levels. • Hepatoprotective: A study of the aqueous ethanol extract of the calyx of Hibiscus sabdariffa on carbon tetrachloride-induced liver damage showed healing of oxidative liver damage as determined by serum enzyme levels and liver thiobarbituric acid reactive substances levels. • Anti-Obesity: Study investigated the effect of a calyx extract on fat absorption-excretion and body weight in rats. Results showed a significant increasein the amount of fatty acid in the feces. The components of the Hs extract at the intermediate and higher concentrations could be considered possible antiobesity agents. • Staining Effect: Roselle extract shows reasonable potential as a candidate nuclear stain especially whe modanted with iron alum or mordanted with potassium alum and acidified with acetic acid. • Safety Study: Study concludes Hibiscus sabdariffa is probably a safe medicinal plant, short-term administration of the HS did not show harmful effects on body water and electrolyte levels. • Review / Hypertension Study / No Effect: Current trials of HS in reducing high blood pressure were poor. Four randomized controlled studies do not provide reiable evidence to support recommending HS for the treatment of width="400"/> src="http://farm5.staticflickr.com/4147/5189099839_91be29db17_m.jpg" primary hypertension in adults.AvailabilityWild-diseñado.Cultivado.Los teas and extracts the virtual market. **** USDA PLANTS gingerwebb.com/blog/hibiscus/ PERFILplants.usda.gov/java/profile?symbol=HISA2 **** **** How to grow and use www.appalachianfeet.com/2010/02/08/how-to-grow-and-use-te... hibiscus tea ...
No comments:
Post a Comment